Новият министър-председател на Франция Габриел Атал обяви състава на новото правителство,

...
Новият министър-председател на Франция Габриел Атал обяви състава на новото правителство,
Коментари Харесай

Бившият мъж на премиера Габриел Атал ще е външен министър на Франция

Новият министър-председател на Франция Габриел Атал обяви състава на новото държавно управление, съобщи АФП.

Стефан Сежурне, който в миналото е бил в гражданско партньорство с премиера Габриел Атал, е назначен за нов външен министър на Франция на мястото на Катрин Колона.

" По рекомендация на министър-председателя бях назначен за министър на Европа и външните работи от президента на републиката. Оценявам високо оказаната ми чест. Тя е голяма. Ще се стремя да предам на света неповторимия глас на нашата страна. " Това написа в обществената мрежа Х Стефан Сежурне.

Той заемаше длъжността общоприет секретар на партията на френския президент Еманюел Макрон - " Ренесанс " преди да бъде определен за европейски народен представител.

В момента Стефан Сежурне е водач на политическата група " Обнови Европа " в Европейския парламент.

Освен това няколко членове от бившето правителство запазват на постовете си, в това число твърдолинейният министър на вътрешните работи Жералд Дарманин и спореният министър на правосъдието Ерик Дюпон-Морети.

Останалите " остарели фрагменти " са Бруно льо Мер като министър на финансите, а Себастиан Лекорну също остава министър на защитата.

Приска Тевено, доскорошен заместник-министър на младежта, е назначена за представител на държавното управление.

Френският президент Еманюел Макрон притегли и някогашния министър на Никола Саркози Рашида Дати в новото си държавно управление. Това е неочакван ход, който в допълнение ще отслаби консервативните му съперници и ще покаже желанието му да внесе политически опит в кабинета си, разяснява " Ройтерс ".

Рашида Дати, ярка някогашна министърка на правораздаването, която се радва на огромно самопризнание във Франция, беше назначена за министър на културата в новото държавно управление на Макрон.

58-годишната Дати, която има непретенциозен северноафрикански генезис, до момента оглавяваше консервативната съпротива в парижкото кметство, което значи, че Макрон отстрани и един от евентуалните си противници в битката за кметския пост в Париж, който сега е в ръцете на социалистите.

" Това е голям политически прелом, никой не го е очаквал ", съобщи някогашният министър на културата на Саркози Розелин Башело в ефира на телевизия BFM. " Тя е извънредно борбена, известна е и се харесва на елементарните хора. "

С привличането на огромно име от редиците на консерваторите Макрон се отдалечава от досегашната наклонност да слага технократи в кабинета и демонстрира, че президентът се готви за политическа борба преди изборите за Европейски парламент през юни.

Правителството му в този момент също по този начин клони още по-ясно вдясно, което е още един знак, че той иска да се изправи против възраждащата се последна десница на изборите единствено след пет месеца.

Според френската система президентът дефинира общата политика, до момента в който министър-председателят дава отговор за избора на кабинет и за ежедневното ръководство на държавното управление. Атал е най-младият министър-председател в историята на страната и първият министър председател на Франция, който е открит гей.

Припомняме, че до назначението на Габриел Атал се стигна, откакто френският премиер Елизабет Борн подаде оставката си в понеделник.

Смяната на министър-председателя идва след година, белязана от политически рецесии, провокирани от оспорваните реформи на пенсионната система и имиграционните закони.

 

Инфо: news.bg

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР